poniedziałek, 8 listopada 2021

Książka kucharska Pociejów

 

Dopiero w 2020 roku w Bibliotece Narodowej w Kijowie ujawniono rękopiśmienną książkę kucharską zredagowaną w 1757 roku zawierającą ponad 1000 przepisów pochodzących z XVI-XVIII w. Summę przepisów zebrano przypuszczalnie na zlecenie Rozalii (Róży) z Zahorowskich (1700-po 1755) żony Antoniego Aleksandra Pocieja właściela dóbr włodawskich w latach 1736-1745. Antoni Aleksander był „synowcem” Ludwika Kontantego Pocieja „hrabi na Włodawie y Różance”. Pierwszą żoną Ludwika Konstantego była Aniela Zahorowska, której przyrodnią siostrą była Rozalia (Róża). Ojcem Antoniego Aleksandra był brat Ludwika Konstantego – Kazimierz Aleksander Pociej. W roku 1745 a prawomocnie w roku 1749, po śmierci Antoniego Aleksandra Pocieja, który nie spłacił Jerzego Flemminga dobra włodawskie dostały w ręce tego ostatniego.

„Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca” funkcjonował najsamprzód, najprawdopodobniej w Uściługu położonym na prawym brzegu Bugu, 10 km na zachód od Włodzimierza Wołyńskiego, rodzinnym majątku Rozalii z Zahorowskich a potem przeszedł na jej córkę Ludwikę Honoratę z Pociejów Lubomirską (ok. 1726-ok 1786), wyszła za mąż w 1740 roku. Zbiór opatrzony jest jej znakami własności.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz